Ishavsgråsugga i näten !

Föreningens kassör Anders rapporterar från det senaste fisket :

“Jag kastade mig ut på djupt vatten i helgen; satte mina garn (grovmaskiga) mitt ute på södra Baggen, 15 m djup och fick BARA ett tjog strömmingar – inga andra fiskar men en stor hope parasiter hängde med: Ishavsgråsugga, Saduria Entomon. Dessa kalasade glatt på strömmingarna så en del gick inte att äta.
 
En slutsats man kanske kan dra är att Ishavsgråsuggan har mycket få predatorer i Baggen, normalt kalasar torsk, simpor och plattfisk på dessa kryp men här klarar dom sig från detta.
En annan slutsats är att strömming simmar med öppen mun – de flesta hade en nätmaska i munnen.
 
 
Vår styrelseledamot Charlie kommenterar med ytterligare information om detta kräftdjur :

“Skorven eller ishavsgråsuggan är en intressant krabat. Troligen en ishavsrelikt (liksom hornsimpan) från den tiden “Östersjön” hade förbindelse med N Ishavet, före senaste istiden. Jag har aldrig fått den i Saltis, antagligen för att jag inte satt näten så djupt.

Men någon riktig parasit är den inte. Men käkar gärna på döende fiskar som hamnat i våra fångstredskap”.

 
 
 
 
 

Kommentera gärna