Mindre gifter i strömmingen – men fortfarande skillnader längs kusten

Under våren, sommaren och tidiga hösten 2024 undersöktes strömming längs Svealandskusten – från Gräsö i norr till Oxelösund i söder – för att se hur mycket miljögifter som dioxiner och PCB fisken innehåller. Fångsten skedde med hjälp av både yrkes- och fritidsfiskare på 12 olika platser.

Resultatet visar att gifthalterna är högst i norr och minskar ju längre söderut man kommer. I vattnen utanför centrala Stockholm var halterna också relativt höga, men minskade längre ut i skärgården. I Stockholm rör det sig framför allt om PCB, ett ämne som tidigare använts i industrin och som fortfarande finns kvar i miljön.

En intressant detalj var att man utanför Gräsö hittade två olika grupper av strömming som åt olika slags föda – och hade olika halter av gifter.

Den goda nyheten är att gifthalterna i strömming har minskat med i snitt 30 % sedan en liknande undersökning gjordes 2019. Minskningen är särskilt tydlig för PCB.

Hur ofta kan man då äta strömming utan att överskrida EU:s gränsvärden för dioxinlika ämnen? I norra Roslagen rekommenderas max 8 gånger per år, medan man i Södermanlands skärgård kan äta den upp till 100 gånger per år utan att överskrida gränsen – så länge man inte får i sig dioxiner från andra källor.

Läs hela rapporten från Länsstyrelsen

Kommentera gärna